Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuw matras?

Is jouw matras doorgezakt, lig je niet meer goed en is hij gewoonweg op? Dan is het tijd voor een nieuw matras. Nu is het sowieso verstandig om iedere 7 tot 8 jaar een nieuw matras te kopen, want dat is de gemiddelde levensduur. Een goede nachtrust is essentieel, het zorgt ervoor dat je goed uitgerust bent en minder kans hebt op nek- en rugklachten. Maar, je kunt niet zomaar een nieuw matras aanschaffen. Je moet hierbij letten op je slaaphouding, je bouw en je slaappatroon.  

Welke slaaphouding heb je? 

Ben je een zijslaper, dan heb je vooral baat bij een wat zachter matras. Dit zorgt ervoor dat jouw ruggengraat in een neutrale positie blijft liggen waardoor je comfortabel kunt slapen. Lig je liever op je buik dan moet je matras niet té zacht zijn. Is dit wel het geval dan kan het zo zijn dat je ruggengraat in een rare en onnatuurlijke positie komt te liggen. Hierdoor heb je veel kans op rugklachten. Je kunt dan beter een medium of stevig matras kopen.  

Hebben jij en je partner een andere slaaphouding? Dan kun je ervoor kiezen om een topper aan te schaffen. Hiermee lig je toch nog lekker samen, maar geniet ieder wel van een matras, perfect voor zijn of haar slaaphouding. De toppers van mline worden bijvoorbeeld vaak gebruikt boven op een boxspring. Ze zijn geschikt voor ieder soort matras.  

Verschillende soorten matrassen 

Er zijn dus flink wat soorten matrassen. Naast dat het goed is om te weten wat je slaaphouding is, moet je ook de maat weten. Er zijn matrassen van 70 x 200 cm tot 180 x 200. Ook dit is afhankelijk van of je een tweepersoonsmatras nodig hebt, of juist twee aparte matrassen wilt aanschaffen. Hieronder staan de meest voorkomende matrassoorten uitgelegd: 

  • Traag schuim matras 
    Deze matrassen zijn goed geschikt voor als je rugklachten of gewrichtspijn ervaart. Het materiaal past zich aan jouw lichaam aan, waardoor het een goede ondersteuning kan bieden.  
  • Koud schuim matras 
    Een matras van koud schuim is een stuk koeler dan traag schuim. Deze matrassen zijn dan ook uitstekend geschikt als je het snel warm hebt.  
  • Pocketveer matras 
    Het pocketveer matras heeft meerdere pocketveren die ieder onafhankelijk kunnen bewegen. Jouw lichaam wordt hierdoor goed ondersteund en de druk wordt optimaal verdeeld. Deze matrassen zijn vooral goed geschikt voor mensen die het liefst op hun zij slapen.